Terug naar Noord-Holland forum

The Koyal Group Info Mag: Professor med irländska rötter vinner Nobel för medici

Geplaatst in Noord-Holland forum

EN irländsk-amerikansk forskare och en norsk man-och-fru forskargrupp som igår vann Nobelpriset i medicin för att upptäcka hjärnans navigationssystem - inner GPS som hjälper oss att hitta vår väg i världen - en uppenbarelse att en dag kunde hjälpa dem med Alzheimers.

Forskning av John O'Keefe, Maj-Britt Moser och Edvard Moser representerar en "paradigmskifte" i neurovetenskap som kunde hjälpa forskarna att förstå de ibland svåra rumsliga minnesförlust samband med Alzheimers sjukdom, sa Nobelförsamlingen.

"Årets Nobelpristagare har upptäckt ett positioneringssystem, en"inre GPS"i hjärnan, som gör det möjligt att orientera oss i rymden," sa församlingen.

O'Keefe (75), professor vid University College London, upptäckte den första komponenten av detta system 1971 när han fann att en viss typ av nervceller aktiverades alltid när en råtta var på en viss plats i ett rum. Han visade att dessa "placera celler" byggde upp en karta över miljön, inte bara registrera visuellt hjälpmedel matar in.

Trettio-fyra år senare, 2005, Maj-Britt Moser och Edvard Moser, gift neuroforskare vid norska universitetet för vetenskap och teknik i Trondheim, en annan typ av nervcell - "rutnätscellen" - som genererar ett koordinatsystem för exakt positionering och sökväg-finding, församlingen sade.

Det var fjärde gången att gifta par har delade Nobelpriset och andra gången i kategorin medicin.

Under tiden också meddelade igår att Professor O'Keefe är att hedersdoktor från UCC. Professor O'Keefe, vars far kom från Newmarket, Co Cork och som fortfarande har familjen i området, kommer också att vara gästföreläsare vid ett stort symposium organiserades av UCCS Institutionen för anatomi och neurovetenskap före ceremonin.

Plaats een antwoord