• Idź do kemi ü profilu

     kemi ü
    Dodane na  Niemcy forum

    U mnie jest podobnie, ja mam obywatelstwo niemieckie a moj maz polskie, przyjechalismy do niemiec, mamy zameldowanie, ja przyznany zasilek a on nie...dostal jedynie pozwolenie na pobyt 3 miesiace :( wklejke do paszportu dostanie jesli przyniesie certyfikat zdanego egzaminu A1, on chce pracowac a nie moze, czy zmienilo sie prawo? Arge uwaza, ze z pobytem tymczasowym on nie jest zdolny do pracy wiec nie naleza mu sie zadne swiadczenia.

    Jakich uzyc argumentow gdy urzednik idzie w zaparte i uwaza, ze nie nalezy sie polskiemu malzonkowi pomoc socjalna? :(

    znalazlam informacje w internecie ale nie wiem czy jest aktualna...

    "Wizy pobytowej „nie-niemieckiemu” małżonkowi udziela się zazwyczaj na okres od jednego roku do kilku lat. Należy jednak wziąć pod uwagę, że osoby takie nie mają prawa do otrzymania Arbeitslosengeld II przez piwersze trzy miesiące po osiedleniu się w Niemczech. W przypadku odmowy udzielenia tego świadczenia należy w tym samym urzędzie złożyć pisemnie oficjalny wniosek o tzw. Sozialgeld na okres przejściowy do minięcia trzymiesięcznego okresu po osiedleniu."

Dodaj odpowiedź

Inne odpowiedzi